+40 744 608 444
contact@berryo.ro
Livrare în București în 24-48H.
Preloader

Livrare 30 lei Bucuresti

O scurtă istorie a ciocolatei belgiene

ciocolata belgiana

O scurtă istorie a ciocolatei belgiene

Deși Belgia poate fi mică și nu la fel de cunoscută ca alte țări din Europa, este cu siguranță renumită pentru marea sa varietate de delicatese precum berea belgiană, vafele de la Liege, dantela de la Bruxelles și, desigur, ciocolata belgiana. Nimic nu bate cu adevărat gustul delicios și cremos al ciocolatei belgiene. Cum a devenit acest tratament atât de popular de-a lungul secolelor și cine a fost responsabil pentru inventarea pralinei care creează dependență? Totul a început în Belgia.

 

În secolul al XVII-lea, când Belgia era încă condusă de spanioli, exploratorii au adus boabe de cacao din America de Sud și le-au introdus în comunitatea belgiană. La acea vreme, ciocolata era un semn de lux și era folosită mai ales pentru a face „ciocolată caldă” pentru nobilimi sau pentru a impresiona noii vizitatori. De fapt, Henri Escher, maiorului din Zurich, i s-a servit o ceașcă din această băutură delicioasă când a vizitat Grand Place din Bruxelles în 1697. S-a îndrăgostit imediat de ea, a luat rețeta acasă cu el și a prezentat-o în propria țară. Elveția este acum considerată cel mai mare competitor al Belgiei în ceea ce privește producția și distribuția de ciocolată și prajituri.

 

După cum știm cu toții, totuși, ciocolata nu mai este exclusivă pentru cei bogați și celebri – deși poate avea un gust extraordinar de bun, oricine și-o poate permite în zilele noastre. Prima dată când Belgia a pătruns cu adevărat pe piața de ciocolată a fost când a colonizat Congo și a găsit un surplus mare de boabe de cacao. Regele Leopold al treilea a făcut apoi Belgia comerciantul numărul unu în cacao și ciocolată.

 

Jean Neuhaus (ironic, din Elveția) a fost primul care a pus ciocolata belgiană pe hartă. În 1857, s-a mutat într-un magazin cu dulciuri din Galerie de la Reine din Bruxelles, unde a vândut plăci de ciocolată neagră. Treptat, magazinul s-a transformat într-un adevărat magazin de dulciuri, iar acolo a fost creată prima pralină în 1912. Coaja goală de ciocolată cu umplutură dulce a fost inventată de nepotul lui Jean, care a inventat și Ballotinul, cutia în care pralinele sunt înfășurate. 

 

Pentru a înțelege de ce ciocolata belgiană este atât de faimoasă și creează dependență, este important să știi exact cum este făcută. Secretul succesului lor constă în ingredientele folosite pentru a o face și, bineînțeles, în procesul de producție. O lege creată în 1884 prevede că trebuie utilizat un nivel minim de 35% cacao, pentru a preveni utilizarea surselor de grăsimi de calitate scăzută sau alte „hack-uri” pentru modificarea compoziției. Producția începe în primele etape, ceea ce include supravegherea modului în care boabele de cacao sunt plantate, felul în care sunt prăjite și care boabe sunt folosite.

 

Există mai multe legi și reguli nerostite în comunitatea producătoare de ciocolată, unde este preferată fabricarea tradițională. Acest lucru explică de ce există atât de mulți ciocolatieri independenți în toată Belgia. Cu toate acestea, chiar și marii ciocolatieri precum Neuhaus au reușit să se extindă în afara Belgiei, dar continuă să folosească doar rețete tradiționale pentru ciocolată, multe dintre ele fiind încă secrete.

 

Mărcile comerciale sunt renumite pentru fabricarea de ciocolată delicioasă, iar batoanele lor obișnuite de ciocolată, pralinele și trufele sunt cu siguranță o încercare obligatorie atunci când vizitezi Belgia – dar și produsele ciocolatierilor locali, independenți, merită degustate!

 

Astăzi, ciocolata belgiană este renumită în întreaga lume și continuă să joace un rol important în economia globală. Mulți producători aduc ciocolata belgiană la tine pentru a te bucura de o delicatesă exclusivistă. Multe alte rețete s-au inventat pe parcurs și s-au adaptat la vremea de acum.

Post a Comment